zaterdag 22 mei 2010

De opstand van Civilis

De oude onafhankelijksgeest van onze volksstammen kwam na jarenlange Romeinse bezetting nog tot uiting in de opstand van de Batavieren na de oproep van Civilis

Romeinse goden


De Romeinen hebben ons hun godsdienst overgemaakt, hun goden waren zeer talrijk.
De belangrijksten waren Jupiter en de godin Juno, wier beelden in indrukwekkende, met zuilen en frontons versierde tempels prijkten.

Romeinse munten, lampen en vaatwerk


In onze musea worden tal van Romeinse voorwerpen bewaard: munten, keukengerei, potten en lampen, toiletbenodigdheden, ringen, ja zelfs hakenkruisen.

Romeinse markt

 
Er waren maar weinig steden in ons land; in het huidige Belgie blijven maar twee steden uit het Romeinse tijdperk over: Tongeren en Doornik.

Wellicht werd er markt gehouden in sommige dorpen zoals Aarlen en Gemblours.

donderdag 20 mei 2010

Gallo-Romeinen aan tafel

De weelde van het Romeinse tijdperk kwam vooral tot uiting in de zorg die aan het eten besteed werd. De Romeinse maaltijden waren uiterst fijn en kostelijk. De gasten lagen rond de tafls en werden door slaven bediend.

De Gallo-Romeinen

De Romeinse zeden werden hier aangenomen, vooral door de grote Gallo-Romeinse landeigenaars.
Deze leefden royaal en reisden per draagstoel.

Romeinse school

Terwijl wij de magen van de Romeinen vulden, voedden zij onze geest. Er werden Romeinse scholen met Romeinse meesters ingericht. Het Latijn drong zich geleidelijk als omgangstaal op.

De opgevulde ganzen

De heirbanen werden ook gebruikt om de hoofdstad te bevoorraden: Rome was het centrum van het wegennet van de wereld. De Menapiers zonden er opgevulde ganzen heen

De heirbanen

De Romeinen hebben grote heirbanen aangelegd; ze hadden rechte banen nodig om op snelle wijze hun troepen te vervoeren en om de regelmatige werking van hun postdienst te verzekeren.

Romeins huis

De Romeinen hebben te onzentwege hun levens- en bouwwijze ingebracht.
Er werden grote Romeinse hoeven: "Villas" gebouwd, en ook andere huizen die meer bescheiden maar zeer goed ingericht waren.

Romeinse klederdracht

Gedurende drie eeuwen heersten de Romeinen over Belgisch Gallie.
Ze voerden er hun kleding, nl de tunica en de toga, en hun taal, het Latijn, in.
Het Latijn zou zich later tot het Waals ontwikkelen.

De Romeinse Provincién

De Romeinen verdeelden ons land in provincién, nl. Germania Inferior (hoofdstad Keulen), Belgica Prima (hoofdstad Trier) en Belgica Secunda (hoofdstad Reims)

Ambiorix

Nadat Caesar de Nerviers en ook de Aduatieken had verslagen, richtte Ambiorix, de koning der Eburonen, een oproep tot alle Belgische stammen om tegen de bezetters op te staan.
De Romeinen verloren verscheidene legioenen, maar omdat het hun ontbrak aan eendracht en nationale geest werden de Belgen verpletterd.

De slag aan de Samber

De ontmoeting tussen de Romeinse en de Belgische legers had plaats op de oevers van de Selle.
De Nerviers, door hun koning Boduognat aangevoerd, trachten er de inval te stuiten, maar ondanks hun dapperheid werden ze verslagen.

De "Dapperste..."

Julius Caesar heeft ons een geschiedenis van de verovering van Gallie nagelaten. In dat boek komt voor de eerste keer onze naam voor, Caesar zegt: van al de volken van Gallie zijn de Belgen de dappersten.

Julius Caesar

Aan het hoofd van de Romeinse legioenen die ons land binnenvielen, stond Julius Caesar.
Caesar was een buitengewoon verstandig en zeer eerzuchtig man. Hij was een van de grootste veldheren uit de wereldgeschiedenis.

De Romeinen

Toen de Romeinse legers in 57 voor Christus onze grenzen bereikten, waren de Belgen een gelukkig volk, maar ze leefden in onenigheid.
Het Romeinse volk was het meest geduchte, het best bewapende en het best ingerichte volk van de wereld.

Wapenen der oude Belgen

De Belgen waren bijzonder knap in het bewerken van het ijzer.We bezitten nog enkele wapens die zij gesmeed hebben. Het "Gallisch Ijzer" werd overal gewaardeerd.

De Trevieren

Een andere Belgische stam was die van de Trevieren, die onze Ardennen bewoonden en die, voor meer dan  tweeduizend jaar, reeds wiste hoe hammen te roken.

De Morinen

Omtrent de vierde eeuw voor Christus wordt ons land bezet door Belgische stammen, men weet niet of deze van Galische of van Germaanse oorsprong waren.
Een van deze stammen die in de moerassen woonden noemt men de Moniden, een andere de Menapiers.

Keltisch krijgsman

Gedurende het tijdperk van de metalen, van het brons en van het ijzer, vestigden zich bij ons Keltische stammen die waarschijnlijk tot hetzelfde ras behoorden als de huidige bewoners van Bretagne en Ierland.
Ze maakten deel uit van de grote familie van volken van Galie

De druiden

De echte hoofden van de Kelten waren de druiden. Ze waren rechters, priesters, geleerden en tovenaars.
In het begin van het jaar plukten ze met een gouden sikkel de heilige marentak.

zondag 16 mei 2010

De paaldorpen

Het klimaat moet heel wat beter geworden zijn gedurende het tijdperk van de gepolijste steen. De mensen bewonen geen spelonken meer, ze leven voortaan in de vlakte en bouwen paalwoningen midden in de moerassen.

De Hunnebedden

In het neolitische tijdperk gebruikten de mensen gepolijste steen, wat een grote vooruitgang betekende op de geslepen steen. Die mensen hebben hunnebedden opgericht ter nagedachtenis van hun doden. Zulke grafstenen bestaan nog te Wéris en elders. Er onstonden menige legenden rondom die overgrote oude stenen.

Het rendiertijdperk

    ...vijftien duizend jaar voor Christus hebben andere paleolitische volken, wier stenen werktuigen veel beter waren dan die van hun voorgangers, op onze bodem gezwoegd.Het waren de mensen van het rendiertijdperk, hun leven leek tamelijk goed op dat der huidige Lappen.

maandag 10 mei 2010

De spelonken

...Duizenden jaren geleden, in het paleolithische tijdperk, langs de oevers van de Maas en van haar bijrivieren. Zij gingen op jacht met zeer primitieve wapens van geslepen steen. Zij worden holbewoners genoemd